Marit van Bohemen

Liedje voor Marit aan / uit


Kinderen Magazine

TV Kijken

Monday, 23 january 2012

We zijn op een kinderfeestje bij een bewust gezin in een hippe wijk naast de stad. Oud contact van de babyyoga. Op de bewuste verjaardag eten we taart gezoet met honing, drinken kruidenthee en verse sapjes en... geef je houten speelgoed cadeau. Onze hardplastic Big Rockin gitaar op batterijen valt dus ietwat uit de toon. Misschien scheelt het dat het ding een aantal verantwoorde nummers kan afspelen?

Op zich is het reuze gezellig, echt. En bewust heeft mooie kanten; gezond eten, veel kunst en cultuur, naar de montessorischool. Ik kan mij er best in vinden, tot het onderwerp televisiekijken ter sprake komt. Dat blijkt een enorm beladen ding. Tee-leee-viez-zie kijken, het wordt ook uitgesproken alsof het een behoorlijk smerig iets is. 

Het komt eigenlijk door mij dat de discussie ontstaat. Ik heb zojuist met een Oilily mama de voor mij overbekende riedel afgewerkt; "Goh, jij werkt dus voor de Tee-lee-viez-zie? Wat doe je dan, wij kijken nooit Tee-lee-viez-zie." Als ik dan een paar programma's noem volgt vrijwel altijd "O, ja. O, dat ja." Ze kijken dus kennelijk toch."En Jacky herkent me al wel op TV, maar ze houdt meer van de Teletubbies" besluit ik mijn verhaal. "Hè gadver, de Teletubbies, dat vind ik zo'n vré-su-lijk programma" schalt Oilily mama door de kamer. Haar korte rode vlechten schudden er flink van heen en weer. Net als haar BH-loze cup E, valt mij opeens op. Ze krijgt onmiddellijk bijval van de twee vrouwen naast haar. "Oh ja, daar mag Linde ook nooit naar kijken hoor". "Sowieso geen televisie voor mijn kind", roept de ander. "Is toch alleen maar rommel."

Mijn gezicht spreekt kennelijk boekdelen want Cup E haast zich nu te zeggen dat het voor mij natuurlijk anders is "want voor jou is het je werk".

Ik kan zoveel onzin moeilijk aan maar besluit het leuk te houden, ben tenslotte op een feestje. "Jacky mag gewoon Televisie kijken als zij dat wil.  Of als het mij lekker uitkomt" voeg ik er wat provocerend aan toe. "Daar heb ik heel bewust voor gekozen". "Nou", zegt cup E, "Sesamstraat mogen ze bij mij ook wel kijken hoor". "Ja maar Sesamstraat is wat anders", zegt vrouw nr. 1. "Daar leren ze wat van!"

" Ja" weet de ander," maar dat is ook op Ned. 3, die denken nog over dingen na. Die hebben ook het Klokhuis". "En de Teletubbies", zeg ik droogjes. Kort gezegd was dit waarschijnlijk mijn laatste babyyoga-verjaardag. Het maakt niet uit. Wij hebben wel wat anders te doen. Televisie kijken bijvoorbeeld.