Marit van Bohemen

Liedje voor Marit aan / uit


Kinderen Magazine

Spin

Monday, 23 january 2012

Jacky staat voor het raam in de keuken. Ze wijst op een spin, een nogal grote, die buiten voor het raam een web aan het bouwen is. Mama èèèhhng, zegt ze.  En om haar woorden kracht bij te zetten knijpt ze haar ogen een beetje samen en trekt haar schoudertjes omhoog. 

Hè, hoe komt ze daar nou weer aan? Ik heb haar nog nooit over ‘eng’ gehoord. Het enige wat ik kan bedenken is dat ze het opgepikt heeft op de crèche. Niets ten nadele van de crèche, maar ik vind het wel jammer dat mijn dochter dingen eng gaat vinden alleen maar omdat ze ziet dat anderen daar zo op reageren.

Ik begin een offensief.

“Ah nee joh, die is helemaal niet eng” jok ik.  “Zo’n spinnetje is  juist heel lief en nuttig”. ‘Nutte’ herhaald Jacky wijs. “Precies” zeg ik. En bij iedere volgende keer dat we een spin zien leg ik, op veilige afstand, opnieuw uit hoe lief en nuttig zo'n kruisspin is.

Op een ochtend lig ik nog wat te soezen in bed terwijl Jacky naast mij zit te spelen. Ze probeert dat heel zachtjes te doen, erg lief. Ik wil met mijn hand haar handje pakken en zie met mijn slaperige hoofd een klein propje naast haar liggen. Jax geeft mij altijd de kleinste pluisjes en propjes om weg te gooien, dus uit automatisme pak ik het op. Maar wat gek, het propje rolt en kriebelt tussen mijn vingers en wordt opeens veel groter. In een splitseconde realiseer ik mij dat dit propje helemaal geen afval is maar een opgerolde kruisspin die zich nu haastig uit de voeten probeert te maken. Als door een wesp gestoken spring ik uit bed en gil het uit van schrik, waaaaaah! Jacky kijkt mij geschrokken aan. Haar ogen gaan van mij naar de spin en terug. Ik realiseer me dat ik drie weken geweldig jokken in één klap teniet heb gedaan. Ik doe nog een laffe poging om te redden wat er te redden valt. "Ach k-k-ku-kijk nou hoe ...eh... hoe lief dat spinnetje over het bed loopt. Mama gaat even een hele grote vaas halen om hem te vangen en buiten bij zijn vriendjes te zetten."

Goed, sindsdien zijn spinnen dus gewoon weer èèèhhhng en hou ik mijn 'lief en nuttig' verhaal maar voor me. Dat zou nu geen jokken meer zijn, maar gewoonweg liegen nietwaar?