Marit van Bohemen

Liedje voor Marit aan / uit


Iedereen Magazine

Niet helemaal 100

Monday, 23 january 2012

Van de week was ik voor Knoop Muziek bij Cor in Den Haag. Cor woont in een klein appartement, volgestouwd met herinneringen aan het leven met zijn moeder. Toen zij overleed is hij er blijven wonen. Hij werkt al jaren bij de plantsoenendienst en is gelukkig met zijn vriendin Anneke en zijn collectie keyboards, want zijn grote hobby is muziek maken.

Als ik aan kom lopen staat Cor op zijn balkon en geeft de plantjes water. Een vrolijk balkon, onderhouden door groene vingers.

Voor Cor hebben we vandaag een verrassing. Omdat hij zelf zeer verdienstelijk muziek maakt zal er zo een bekende artiest op zijn stoep staan die hem gaat uitnodigen samen muziek te maken voor het Knoop muziek Gala.

Er sjeest een auto de straat in. Luid getoeter. De artiest is in aantocht! Ik vraag Cor naar buiten te komen. Spannend hè Cor... er komt iemand speciaal voor jou, maar wie? De camera volgt Cor naar de straat. Ik trek mij discreet terug. Alles gaat nu om Cor. Cor en zijn reactie. Daar zwaait de deur van de cadillac open, de camera zoemt in, Cor kijkt en...

Rob de Nijs!! Roept de bovenbuurvrouw verrukt vanaf haar balkon. Dan kijkt ze naar ons, de crew, Rob de Nijs! zegt ze nog eens en wijst naar de plek waar de zanger staat. Ik heb al uw platen!

Goed... deze take moet dus over. De bovenbuurvrouw hoort niet in ons verhaal. Cor loopt terug naar binnen.

Hij is niet helemaal 100 hoor, roept de bovenbuurvrouw waarschuwend als Cor uit haar zicht is, hij heeft ze niet allemaal op een rijtje. Ze tikt met haar vinger tegen haar voorhoofd. Hij en z'n vriendin, allebei, koekkoek. Ze lacht. Wij niet.

Zo gaat dat dus, realiseer ik mij opeens. Als je verstandelijk beperkt bent in een gewone woonwijk dan ben je 'die ene op nr 10 die niet helemaal 100 is'. Zo wordt er over je gesproken. Zo wordt er over Cor gesproken. Lieve Cor, die geen vlieg kwaad doet, sterker nog, alleen maar goed wil doen.

U kent hem? Vraag ik de buurvrouw, die inmiddels een eind over haar balkon heen hangt om het fenomeen Rob de Nijs eens beter te kunnen bekijken. "natuurlijk, ik heb al zijn platen" zegt ze. Rob duikt in de cadillac, ik zucht, de ploeg maakt zich klaar voor een nieuwe take. Mevrouw, zeg ik, het zou fijn zijn als u.. Natuurlijk, zegt ze, van mij heb je geen last. Succes hè, met die eh...

Cor.